Ett möte mellan två rivaliserande vinbloggare

Länge har min kära vän och rival Johan och jag diskuterar på att ha en kväll av god mat samt magnifika viner. Så i onsdag blev det äntligen så! Men oj vilken god kväll det blev!
Först ut kvällens läckerbitar blev producentens Domaine zind Humbrecht fantastiska Pinot Gris Rangen de Thann Clos-Saint-Urbain 2001. Oliver Humbrecht har sedan fem år tillbaka klassad som biodynamisk odlare och förfogar över några över Alsace bästa vingårdar. Flera vinkritiker öser beröm över producenten. "One of ten of the best winemakers on planet earth!” säger Robert Parker, som anses vara en av de mest inflytelserika vinjournalisterna.
Domaine zind Humbrecht Pinot Gris Rangen de Thann Clos-Saint-Urbain 2001

Druvorna är odlade i vingården Clos-Saint-Urbain som har Grand Cru klassificering. Här är jordmånen vulkanisk, som innebär att det finns flera sammansättningar av mineraler. Vingården har även branta sydslutningar, perfekt för att odla vindruvor. Detta ger dem hög mognadsgrad.
Om vinet
Vinet har en vacker bärnstensfärg med oljigkant.
Doften är stor och komplex, med elegant inslag av hjortronsylt, honung, mogen frukt, gröna marmeladkulor. Oerhört stort djup i doften!
Kroppen är stor, men inte klumpig. Syra finns men som fräschör i bakgrunden, Som ger vinet struktur. Finns även påtaglig restsötma. Alkoholen är bra integrerad då den ligger på 14,5%. Smakerna i vinet känner jag aprikos, knäck, saffran och torkade plommon. Det är en lång och snygg eftersmak, där smaken av saffran hänger kvar länge.
Till det här så serverades det gratinerad musslor i citron och persiljasmör. Mycket bra kombination, smakerna gifte sig med varandra.
Andra vinet denna afton kommer ifrån Mosel-Saar-Ruwer där producenten Eitelsbacher Karthäuserhofberg har gjort vinet Riesling Auslese 2006.
Eitelsbacher Karthäuserhofberg Riesling Auslese 2006

Utseendet av vinet har vacker guldigfärg med en tydlig vattenkant. Mycket charmigt utseende.
Stor doft, med dominerande petrolium, dofter i bakgrunden är honung, grapefrukt och viss kryddighet.
Vinet är fylligt, med hög restsötma. Syran är låg, men tydlig. I smaken finner jag tropiskt frukt som aprikos, honung, persika och torkad frukt. Relativt lång eftersmak med torkad frukt.
Detta var en mycket bra provning och trevlig kväll!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0