Vinkavalkad
Här om kvällen var tillbaka i Grythyttan för att umgås med några vänner innan skolan startar. Då passade vi på att njuta av en gourmémiddag, bestående av fyra rätters och riktigt schysta viner. Kvällen började på toppen av vinkullen med Comtes de Champagne 1999, Taittingers prestige Champagne som är gjord helt uteslutande på Chardonnay. Drycken var oerhört elegant med ett fantastiskt mousse, med smaker av röda äpplen, mineral, autolys och champinjon. Till denna fantastiska dryck serverades det ostron från Frankrike.

Varmrätten bestod av örtmarinerad lammstek med grillade rotfrukter och mest sagolika bearnaise sås. Till detta hade vi två viner från Bordeaux och Penedès. I första glaset hade vi Petrea 2005 från producenten Mas Comtal. Vinet var ung och klumpigt med aromer av charkuterier, plommon, mörka bär och fat. Dock hade ännu inte faten integrerats med vinet och alkohol var alldeles för påtagligt.
Andra vinet till varmrätten var inte mindre än Château Figeac 2006, som kommer ifrån S:t Emilion i Bordeaux. Det som är intressant med detta slott, är att vinet är Cab. dominerat. Vilket är högst ovanligt på högra stranden! Vinet visade upp en fantastisk struktur och schysta tanniner! Dock var vinet ung och knutet, trots fyra timmars luftning. Men det var ändå kvällens bästa vinupplevelse!

Efter varmrätt kommer ost, eller hur säger man? Det var två ostar, en brie med tryffel och kittost med tillsatt Calvados. Till osten tappades Hafner Eiswein Grüner Veltliner 2003 upp i glasen. Vilket var kvällens besvikelse!  Fann det oerhört enkelt och dåligt balanserat mellan sötman och syran.

Avslutningsvis serverades det smulpaj av äpplen och päron från trädgården och det som återstod av eisweinet.

Fantastisk trevlig kväll med mycket gott vin och goda vänner. Kan även läsa om kvällen på Johans blogg

RSS 2.0