Rökigt från Sydafrika

Veckans vin kommer från Stellenbosch, Sydafrika, från vingården Le Bonheur Estate där tre av mina klasskamrater praktiserar. Jag blev genast nyfiken på vad de hjälper till att producera för viner.
Vingården i sig, namnet Le Bonheur betyder glädje. Den är beläggen vid berget Simsonsberg och sträcker sig över 163 ha på en höjd av 200m till 350m över havet.
Le Bonheur Prima 2005:

Vinet i sig är en klassisk bordeuaxblend på 75 % Merlot och 25 % Cabernet Sauvignon som har lagrats på franska ekfat i 18 månader. Men nu till det mest intressanta provningen av vinet.
Doft: När man doftar på vinet så kan jag direkt härleda till dess ursprung, Sydafrika med förnimmelsen
till rökighet. Doften är annars stor och klumpig, med toner av svarta vinbär, charkuterier, ekfat, mörka
körsbär och som nämnt rök.
Vinet har lätta och "trötta" tanniner, men syran är tydlig, och håller sig kvar länge i eftersmaken.
Dock så hade jag förväntat mig större fyllighet, beroende på blenden av druvor. Smaken i sig så
återkommer rökigheten, svarta vinbär, eken och även körsbär.
Det vinet ska absolut inte lagras! Med tanke på de klena tanninerna och smakkombinationen där den redan
är balanserad mellan fruktig och mogen.
När man doftar på vinet så kan jag direkt härleda till dess ursprung, Sydafrika med förnimmelsen till rökighet. Doften är annars stor och klumpig, med toner av svarta vinbär, charkuterier, ekfat, mörka körsbär och som nämnt rök.
Vinet har lätta och "trötta" tanniner, men syran är tydlig, och håller sig kvar länge i eftersmaken. Dock så hade jag förväntat mig större fyllighet, med beroende på blenden av druvor. Smaken i sig så återkommer rökigheten, svarta vinbär, eken och även körsbär.
Det vinet skall absolut inte lagras! Med tanke på de klena tanninerna och smakkombinationen där den redan är balanserad mellan fruktig och mogen. Detta vinet passar bra ihop med grillat kött, som grillats över en kolgrill. Köttet får då karaktär av rök som då går bra ihop med detta vin.

Svulstig aussie

Idag så har jag valt ett vin ifrån en av mina favorit producenter, Penfolds. Jag blev förälskad av Penfolds när jag fick testa deras Grange från '98 och '01 och Bin 707 '01 på Australienprovningen med klassen i Grythyttan. Så tänkte se hur bra de är i 150 kronorsklassen. Vinet idag är
Penfolds Bin 28 Kalimna Shirez 2005

Detta vinet är en blandning mellan tre vingårdar i McLaren Vale, Barossa Valley och Langhorne Creek som sedan har legat i amerikanska ekfat i 13 månader. Men nu själva testet.
Doft: Det är en snygg och komplex doft som når min näsa, där jag finner dofter av solmogna biggarråer,
svarta pepparkorn, björnbär, choklad och örter och en lätt förnimmelse till ek.
Mun: Vinet har en stor och bred kropp med mycket tanniner som är omogna, som behöver ytterliggare sju år
för mogna. Det finns även en distinkt syra, som är bra integrerad. Vinets smak är mycket kryddigt och
fruktigt där plommon och biggarråer är de tydligaste av dem. Eftersmaken är hyffsat lång med skarp syra
som påminner om körsbärens.
Detta är ett bra vin, men skulle kunna bli ännu bättre om de skulle lagras ytterliggare 10 år. Dock så
sitter det en skruvkork på flaskan som gör att vinet inte kommer att utvecklas!
Det är en snygg och komplex doft som når min näsa, där jag finner dofter av solmogna biggarråer, svarta pepparkorn, björnbär, choklad och örter och en lätt förnimmelse till ek.
Vinet har en stor och bred kropp med mycket tanniner som är omogna, som behöver ytterliggare sju år för mogna. Det finns även en distinkt syra, som är bra integrerad. Vinets smak är mycket kryddigt och fruktigt där plommon och biggarråer är de tydligaste av dem. Eftersmaken är hyffsat lång med skarp syra som påminner om körsbärens.
Detta är ett bra vin, men skulle kunna bli ännu bättre om de skulle lagras ytterliggare 10 år. Dock så sitter det på en skruvkork på flaskan som gör att vinet inte kommer att utvecklas!

Terroir?!

Vad är nu detta?
Jo det här är en av de mest myntade uttrycken i vinbranschen. Som är ett diffust uttryck. Men vart kommer det ifrån? Det har sitt ursprung från det latinska ordet territorium som med tiden blev franskans territoire och slutligen terroir.
Vad innebär ordet terroir?
Definitionen är då att omgivningen som är allt möjligt som präglar vinets slutgiltiga resultat, d.v.s. jordmånen, topografi, solexponering av druvorna, klimat och jordmån. De här variablerna har stor betydelse för vinet och det kan vara stor skillnad mellan två grannar. Men hur kan det skilja sig mellan två grannar? Till exempel ena grannen kan ha brantare sluttningar, som ger mer solexponering och så att druvan får en bättre mognad.
Terroir har blivit ett viktigt uttryck i vinvärlden som betyder ursprungstypiskt vin och vinmakarens signatur. Så det krävs stor kunskap för att känna igen ett vins terroir, som man får genom övning (mycket drickande).
Så drick mer vin, men låt boxen stå kvar på systemets hyllor!

Premiär!

Dopff & Irion Riesling från 2008
Första vinet som jag testar för bloggen blir ett vin från Alsace, Frankrike. De kommer från producenten Dopff & Irion. Vinet är gjort på Rieslingdruvan från årgången 2008. Så låt oss komma till själva provningen.
Doft: det är ingen doftexplosion som når näsan, utan mer elegent och balanserade aromer som når näsan istället. Där jag finner toner av mineral, citrusfrukt som citron, fläder och bakom detta gömmer det sig exotiska frukter.
Smak: Det första jag förvånas över är hur fyllig vinet är i munnen, något som gör att vinet man inte känner vinets krispiga syra. Vinet har smak av citron och jag får även en förnimmelse till lite omogna äpplen. Eftersmaken av vinet är lång, då syran håller i sig länge och det vattnas av detta i munnen.
Det är ingen doftexplosion som når näsan, utan mer elegent och balanserade aromer. Där jag finner toner av mineral, citrusfrukt som citron, fläder och bakom detta gömmer det sig exotiska frukter.
Det första jag förvånas över är hur fyllig vinet är i munnen, något som gör att vinet man inte känner vinets krispiga syra. Vinet har smak av citron och jag får även en förnimmelse till lite omogna äpplen. Eftersmaken av vinet är lång, då syran håller i sig länge och det vattnas av detta i munnen.
Detta är ett helt okej vin

En livsnjutare som tar plats!

Är en ny bloggare och jag kommer främst skriva om en romantiska och mystika dryck.... vin! Även kombinationen mat och dryck.
Men kort om mig. Jag heter Jörgen och kommer från Karlstad och är 24 år. Mitt stora intresse är gastronomi. Då jag är även studerar i Grythyttan på Restaurang- och hotellhögskolan på programmet Sommelier och måltidskreatör. Nu kanske ni undrar vad en sommelier är? Jo, det är en servitör/servitris som ansvarar för vin.
Det var kort om mig!

Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0