Svulstig sfursat

Denna vackra flaska kommer ifrån producenten Nino Negri som håller till i Lombardiet, i den nordligaste regionen Valtellina. Där man odlar på oerhört branta sluttningar, på vissa ställen måste man till och med skörda med helikopter!
Sfursat 5 Stelle
Vinet som har testas är deras prestigevin som endast görs på bra årgångar, på druvan Nebbiolo som lokalt kallas för Chiavennasca. Som har de har handplockat de bästa druvorna, därefter har de fått torka i tre månader för att koncentrera sockerhalten i druvorna och därmed öka alkoholhalten. Samma metod som man använder i Valpolicella för att tillverka Amarone. När jäsningen är klar, så sker en lång maceration (urlakning) som varar i 12 dagar. Slutligen lagras vinet på nya franska barriquer i 16 månader.
Doft:Knuten doft, dock Komplex av torkade frukt som körsbär, fikon och plommon, det doftar även kaffe och mycket fat.
Smak: Oerhört mycket tanniner som är omogna, syran är också hög och kroppen är stor. Alkoholen är påtaglig, men ger vinet ryggrad. Samakerna är kaffe, torkad frukt och fat. I Eftersmaken vattnas det och med smak av fikon.
Detta vinet behövs luftas i två till tre timmar innan det bör avnjutas samt lagras i 15 år!
Knuten doft, dock Komplex av torkade frukt som körsbär, fikon och plommon, det doftar även kaffe och mycket fat.
Oerhört mycket tanniner som är omogna, syran är också hög med stor kropp. Alkoholen är påtaglig, men ger vinet ryggrad. Samakerna är kaffe, torkad frukt och fat. I Eftersmaken vattnas det och med smak av fikon.
Detta vinet behövs luftas i två till tre timmar innan det bör avnjutas samt lagras i 15 år!

Ett möte mellan två rivaliserande vinbloggare

Länge har min kära vän och rival Johan och jag diskuterar på att ha en kväll av god mat samt magnifika viner. Så i onsdag blev det äntligen så! Men oj vilken god kväll det blev!
Först ut kvällens läckerbitar blev producentens Domaine zind Humbrecht fantastiska Pinot Gris Rangen de Thann Clos-Saint-Urbain 2001. Oliver Humbrecht har sedan fem år tillbaka klassad som biodynamisk odlare och förfogar över några över Alsace bästa vingårdar. Flera vinkritiker öser beröm över producenten. "One of ten of the best winemakers on planet earth!” säger Robert Parker, som anses vara en av de mest inflytelserika vinjournalisterna.
Domaine zind Humbrecht Pinot Gris Rangen de Thann Clos-Saint-Urbain 2001

Druvorna är odlade i vingården Clos-Saint-Urbain som har Grand Cru klassificering. Här är jordmånen vulkanisk, som innebär att det finns flera sammansättningar av mineraler. Vingården har även branta sydslutningar, perfekt för att odla vindruvor. Detta ger dem hög mognadsgrad.
Om vinet
Vinet har en vacker bärnstensfärg med oljigkant.
Doften är stor och komplex, med elegant inslag av hjortronsylt, honung, mogen frukt, gröna marmeladkulor. Oerhört stort djup i doften!
Kroppen är stor, men inte klumpig. Syra finns men som fräschör i bakgrunden, Som ger vinet struktur. Finns även påtaglig restsötma. Alkoholen är bra integrerad då den ligger på 14,5%. Smakerna i vinet känner jag aprikos, knäck, saffran och torkade plommon. Det är en lång och snygg eftersmak, där smaken av saffran hänger kvar länge.
Till det här så serverades det gratinerad musslor i citron och persiljasmör. Mycket bra kombination, smakerna gifte sig med varandra.
Andra vinet denna afton kommer ifrån Mosel-Saar-Ruwer där producenten Eitelsbacher Karthäuserhofberg har gjort vinet Riesling Auslese 2006.
Eitelsbacher Karthäuserhofberg Riesling Auslese 2006

Utseendet av vinet har vacker guldigfärg med en tydlig vattenkant. Mycket charmigt utseende.
Stor doft, med dominerande petrolium, dofter i bakgrunden är honung, grapefrukt och viss kryddighet.
Vinet är fylligt, med hög restsötma. Syran är låg, men tydlig. I smaken finner jag tropiskt frukt som aprikos, honung, persika och torkad frukt. Relativt lång eftersmak med torkad frukt.
Detta var en mycket bra provning och trevlig kväll!

Bordeaux superbra eller Supérieur?

Dagens vin kommer från klassiska Bordeaux, jag har valt en mindre känd producent, Domaine de Courteillac. Som håller till på den högsta platån i regionen Entre-Deux-Mers. Regionen ligger mellan de två floderna Garonne och Dordogne. Bordeaux Supérieur är en klassifikation för hela Bordeaux regionen, för att vinet ska få denna klassifikation så innebär det att vinet har aningen högre alkoholhalt än AC Bordeaux.
Domaine de Courteillac 2005

Dominique Meneret köpte vingården 1998, men innan det var han en etablerad vinhandlare i Bordeaux, nu mer vinmakare. Årgången 2005 var kända oenologen och konsulten Michel Rolland med och skapade detta vin som skall provas. Där de har använts av druvkompositionen 70% Merlot, 20 % Cabernet Sauvignon och 10 % Cabernet Sauvginon. Vinet har sedan fått vila på franska ekfat i 16 månader utav dessa är 30 % nya.

Doft: Det är en medelfyllig doft, med inslag av svarta vinbär, cederträd, mörka bär och subtilkaraktär av kaffe.
Smak: Vinet har medelfyllig kropp, med ganska hög syra och tanninerna finns det gott om, men aning lena. Det känns att alkoholen är aningen högre, vilket gör att vinet känns aningen klumpigt. Det smakar svarta vinbär, biggaråer och lätt bränt träd. Det är en lång eftersmak med en viss beska, som gör att man får förnimmelse till grapefrukt.
Det är en medelfyllig och knuten doft, som behöver luftas i karaff ett par timmar innan servering. Jag finner aromer av svarta vinbär, cederträd, mörka bär och subtilkaraktär av kaffe.

Vinet har medelfyllig kropp, med ganska hög syra och tanninerna finns det gott om, men aning lena. Det känns att alkoholen är aningen högre, vilket gör att vinet känns aningen klumpigt. Det smakar svarta vinbär, biggaråer och lätt bränt träd. Det är en lång eftersmak med en viss beska, som gör att man får förnimmelse till grapefrukt.

Vinet vinner på att lagras ytterliggare ett par år. Det är en helt okej Bordeaux som man finner under 200 kr. Så nej vinet är inte superbra.


e-ntligen!

Nu har Systembolaget till slut lanserat e-beställning för landets samtliga län och butiker. Dock så gäller det endast varorna som är i Systembolagets beställningssortiment. Så man måste fortfarande ringa och beställa om varan finns på annan hylla i landet. Men det är ett steg i rätt riktning. Skynda långsamt!

Frånvaro?!

Så mina kära läsare, har jag beställt sensuella droppar. Som ni kommer att få läsa om nästa vecka. Det jag kan avslöja är att det är rött vin av rang! Ni har intressant läsning att vänta. Hoppas att ni inte våndas i en vecka!

RSS 2.0