Toppvin från Chile
Premier för mina nya riedelglas och det ska tillägnas ett vin som länge legat på min önskelista, vinet har producenten Concha y Toro tillverkat. Ni känner bättre till dem med deras mest säljande vin Casillero del Diablo. Företaget grundades 1883 och lett till deras viner exporteras till 130 länder, mycket imponerande! Deras vingårdar sträcker sig upp emot 7000 ha som är belägna i Chile och Argentina, till dessa hektar har de nio stycken vinerier.

 

Don Melchor 2006


Vingården Puente Alto ligger i den högsta delen på 650m höjd över havet av maipodalen som har 114 ha. Där vinrackorna har en ålder på 20 till 27 år. Jordmånen i vingården är alluvial (avlagringar av sand, lera och grus). Med dess höga altitud gör att nätterna blir svalare och ökar mognadstiden för druvorna och ger vinet högre komplexitet. Året 2006 var det större skillnad mellan dag- och natttemperaturen vilket ledde till senare skörd än vanligt.
Vinet består av 96 % Cabernet Sauvignon och resterande procent av Cabernet Franc som har lagrats i 15 månader i franska ekfat. Vinet har en elegant och komplex doft som är ung, men som har öppnat sig efter två timmars luftning i karaffen. Man känner aromer av cassis, mörka körsbär, ceder, kaffe, choklad, läder och lätt hint av paprika. Vinet har en god struktur, med goda och pigga tanniner och bra fräsch syra. Som vävde ihop frukten på ett snyggt sätt. Vinet har bra fyllighet, utan att vara för svulstigt vilket nya världen viner oftast brukar vara. Detta vin är klart värdig att lagras, då det om tio år är på sin topp.

 

Nu blir det att avnjuta detta härliga vin till mina berömda burgare!


Äntligen!Äntligen har fått mina efterlängtade bordeauxkuper. Jag slet upp med all iver paketet som de kom i och där i låg dessa skönheter! Ikväll blir det att testa dessa glas, då en flaska Don Melchor 2006 skall korkas upp.

TisdagsmysEfter en lång dag med mycket regn i solstaden Karlstad, får man passa på när man är ledig kommande att köpa ett gott rött. När jag stog bland hyllorna på systemet, fall suget på en schyst Nebbiolo och det fick bli en Langhe från producenten Fontafredda då jag har hört mycket gott om dem.

Procenten till detta vin grundades 1878 av greve Emmanuel Guerrieri son till dåvarande kung av Italien, Vittorio Emmanuele II. Som idag består 100 ha vingårdar i ett område där övriga producenter endast i snitt har en ha.

Fontanafredda Langhe Nebbiolo 2008


Vinet består av enbart Nebbiolo och kommer från Fontanafreddas vingårdar samt andra odlare i regionen. Efter att druvorna har vinifierats, så lagras vinet tolv månader på franske ekfat i varierande storlekar.

Vinet har en medelstor och komplex doft som är ung och fruktdriven. Där jag känner aromer av körsbär, lingon, örter och lakrits.

Vinet har frisk syra som är medelhög med medelfyllig kropp och tanninerna är pigga och strama. Smaken i vinet är körsbär, körsbärskärnor och lakrits. Eftersmaken är medellång där smaken av körsbär håller i sig. Tyvärr så är inte smaken lika komplex som doften.

Jag finner gott nog för att köpa ytterliggare flaskor. Absolut inget vin för att lagra!

Värdig konst!Idag fann jag detta sköna konstverk när jag knallade genom Karlstads vackra gator. Som den vinälskare man är, kände ett stor ha-begär. Inom en snar framtid kommer den hamna på väggen, vet ej ännu var.

Nu blir det att fira med ett glas rött, dock ej en cab. Väntar fortfarande på glasen som jag beställde.

RSS 2.0