Toppvin från Chile
Premier för mina nya riedelglas och det ska tillägnas ett vin som länge legat på min önskelista, vinet har producenten Concha y Toro tillverkat. Ni känner bättre till dem med deras mest säljande vin Casillero del Diablo. Företaget grundades 1883 och lett till deras viner exporteras till 130 länder, mycket imponerande! Deras vingårdar sträcker sig upp emot 7000 ha som är belägna i Chile och Argentina, till dessa hektar har de nio stycken vinerier.

 

Don Melchor 2006


Vingården Puente Alto ligger i den högsta delen på 650m höjd över havet av maipodalen som har 114 ha. Där vinrackorna har en ålder på 20 till 27 år. Jordmånen i vingården är alluvial (avlagringar av sand, lera och grus). Med dess höga altitud gör att nätterna blir svalare och ökar mognadstiden för druvorna och ger vinet högre komplexitet. Året 2006 var det större skillnad mellan dag- och natttemperaturen vilket ledde till senare skörd än vanligt.
Vinet består av 96 % Cabernet Sauvignon och resterande procent av Cabernet Franc som har lagrats i 15 månader i franska ekfat. Vinet har en elegant och komplex doft som är ung, men som har öppnat sig efter två timmars luftning i karaffen. Man känner aromer av cassis, mörka körsbär, ceder, kaffe, choklad, läder och lätt hint av paprika. Vinet har en god struktur, med goda och pigga tanniner och bra fräsch syra. Som vävde ihop frukten på ett snyggt sätt. Vinet har bra fyllighet, utan att vara för svulstigt vilket nya världen viner oftast brukar vara. Detta vin är klart värdig att lagras, då det om tio år är på sin topp.

 

Nu blir det att avnjuta detta härliga vin till mina berömda burgare!


Kommentarer
Postat av: Urkorkat

Grattis till ett mycket gott vin!

Har själv provat det och tycker det är helt suveränt, verkligen ett toppvin från Chile. Om du vill prova ännu en Chiliensk höjdare kan jag rekommendera: Errázuriz Don Maximiano Founder´s Reserve 2006 från beställningssortimentet.Producent är inte helt okända ERRAZURIZ. Den kostar 499 SEK och har en blend på störst andel Cabernet Sauvignon och lite Cabernet Franc samt Petit Verdot på toppen. Fungerar säkert lika bra i dina Riedelglas som Don Melchor gjorde! Chile är underskattat! Kul att läsa ditt inlägg!

2010-08-24 @ 12:41:56
URL: http://www.urkorkat.blogspot.com
Postat av: Jörgen

Låter mycket intressant, Chile har många intressanta viner. Härligt att höra att du fann läsning kul :)

2010-08-28 @ 12:23:08
URL: http://vinbiblioteket.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0