TisdagsmysEfter en lång dag med mycket regn i solstaden Karlstad, får man passa på när man är ledig kommande att köpa ett gott rött. När jag stog bland hyllorna på systemet, fall suget på en schyst Nebbiolo och det fick bli en Langhe från producenten Fontafredda då jag har hört mycket gott om dem.

Procenten till detta vin grundades 1878 av greve Emmanuel Guerrieri son till dåvarande kung av Italien, Vittorio Emmanuele II. Som idag består 100 ha vingårdar i ett område där övriga producenter endast i snitt har en ha.

Fontanafredda Langhe Nebbiolo 2008


Vinet består av enbart Nebbiolo och kommer från Fontanafreddas vingårdar samt andra odlare i regionen. Efter att druvorna har vinifierats, så lagras vinet tolv månader på franske ekfat i varierande storlekar.

Vinet har en medelstor och komplex doft som är ung och fruktdriven. Där jag känner aromer av körsbär, lingon, örter och lakrits.

Vinet har frisk syra som är medelhög med medelfyllig kropp och tanninerna är pigga och strama. Smaken i vinet är körsbär, körsbärskärnor och lakrits. Eftersmaken är medellång där smaken av körsbär håller i sig. Tyvärr så är inte smaken lika komplex som doften.

Jag finner gott nog för att köpa ytterliggare flaskor. Absolut inget vin för att lagra!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0